+31 (0)165 204774 info@reclamedame.com

Af en toe gebruik ik de Google afbeelding-zoek-functie om te controleren waar mijn illustraties gebruikt worden. En soms duikt er dan ineens een link op van een website die mijn afbeelding zonder toestemming gebruikt.
Zo ook vandaag.
marktplaats

De afbeelding voor het “grote huishoudhandboek voor kleine meisjes” werd zonder toestemming gebruikt voor een advertentie op Marktplaats.

Ik vroeg mijn lezers op Facebook en twitter of ik dit moest laten gaan of dat ik een mail zou sturen.

Ik zelf vind het niet zo heel erg. Het gaat om een particulier en niet om een bedrijf. Maar waar trek je de grens? Ze kan morgen dit beeld ook ergens anders gaan gebruiken.
Het was netjes geweest als ze eerst toestemming had gevraagd.

Het is voor mij niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Eerder zijn er zonder mijn toestemming 30.000 postzegels gedrukt via TNT met een deel van een illustratie die ik in opdracht had gemaakt voor een kaartenuitgeverij.

Veel mensen snappen niet dat veel beeld in opdracht van derden wordt gemaakt en dat bepaalde gebruiksrechten dus allang afgekocht zijn. Het ongevraagd gebruiken van beeld kan dus enorme claims met zich mee brengen.

Het zomaar zoeken en gebruiken van beeld via Google is uiterst riskant. Grote stockbureaus zoals Getty Images doen hetzelfde als ik: zoeken waar hun beeld zonder toestemming wordt gebruikt op internet. Je kunt dit tegenwoordig geheel geautomatiseerd doen en je vindt het altijd. Ook als er maar een deel van het beeld wordt gebruikt.

Alleen stockbureau’s als Getty Images doen dat via een advocatenbureau en de rekening die je dan krijgt begint bij 600 euro per gebruikt beeld. Ondanks dat deze bij aanschaf misschien maar een paar tientjes had gekost.

Zoek enkel beeld online waarbij de creative commence licence aangeeft dat je het MAG gebruiken voor het doeleinde WAARVOOR je het wilt gebruiken. Zo kun je vrij veel beeld vinden welken je mag gebruiken voor educatieve of goede doelen maar veel minder die je mag gebruiken voor commerciële bedrijven.

En trap niet in de grootste misvatting. Royalty Free beeld is NIET gratis.